На 6 март подавам оставка. С нея обаче кабинетът не спира

...
На 6 март подавам оставка. С нея обаче кабинетът не спира
Коментари Харесай

Николай Денков с важни разяснения за ротацията

Н а 6 март депозирам оставка. С нея обаче кабинетът не стопира да работи. Това съобщи министър председателят Николай Денков на ексклузивен брифинг в Народното събрание в петък.

Относно ротацията Денков разяснява, че и двете страни – и ГЕРБ, и ПП-ДБ, са изготвили документи, които може да послужат за основа на договаряния.

" Трябва да влезем в режим на договаряния. Това не може да се случи за два дни. Надявам се този интервал да бъде обезпечен, с цел да може двата екипа да седнат, да прегледат документите и да намерят допирни точки. Тогава ще забележим какъв ще бъде крайният резултат. Това ще отнеме време, имайте самообладание ", акцентира Денков, представен от. Той изясни, че кабинетът може да продължи работа и в оставка.

Ананиев: Борисов се пробва да постави настойници на Габриел

" Датата 6 март е закрепена, тъй като кабинетът беше формиран на 6 юни. По спогодба 9-те месеца изтичат на тази дата. Затова аз съблюдавам уговорката си. По Конституция изпращам документално моята оставка от Министерски съвет към Народно събрание на 6 март, след което Народното събрание би трябвало да реши по кое време да я включи в дневния ред. Докато бъде разисквана, държавното управление работи " , посочи Денков.

Още не се е състоял диалогът с Мария Габриел за оценката на министрите, съобщи Денков. Той акцентира, че чака това да се случи през идващите няколко дни. 

Министър-председатлят напомни, че неговата оценка за свършеното по министерства и ресори е подготвена, само че няма да разяснява имена на министри, преди да го разиска с вицепремиера Габриел. 

Няма нищо трагично, разговорът с Мария Габриел е добър, разяснява още министър председателят. 

Много по-важно е да сме сигурни дали зад него не се крие освен това, съобщи министър председателят Николай Денков във връзка на задържането на мъжа с прякор Червения корсар, водещ бездомнически метод на живот, за който има данни, че е отправял закани към политици и магистрати. Премиерът уточни, че няма спомагателна информация по случая и сподели, че е работа на институциите и проверяващите органи е да разкрият всички условия. 

На въпрос от публицисти каква е позицията на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) за това дали ще бъде поискана оставката на изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, поради протичащото се в правосъдната система, която тематика в Народното събрание през днешния ден разяснява и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, министър председателят отговори: „ През последните седмици не съм взел участие в такова разискване, тъй че не бих желал да давам мое мнение. След като създадем разискване на лидерско равнище, едвам тогава бих могъл да разясня “. 

Попитан по какъв начин ще разяснява обстоятелството, че една от парламентарно показаните политически сили има за съпредседател глобен по световния закон „ Магнитски “, Николай Денков разяснява: За мен същинският проблем е, че нашата правосъдна система не работи както би трябвало. Полагаме старания тази система да се почисти от дълбоки проблеми, които станаха изключително явни през последните седмици и дни, надлежно да може да се рестартира, тъй че, който е направил нарушаване на закона и който е подкупен, да си получи съответното наказване от институциите, уточни още той. 

„ Хората чакат от нас смяна в работата на правосъдната система “, сподели още Денков. 

Министър-председателят разяснява и тематиката с футболните митинги на 16 ноември м.г., за които бе създадена временна комисия за инспекцията на всички обстоятелства и условия, в това число за подозренията за полицейско принуждение. „ Четирима души са били уволнени от Министерство на вътрешните работи. Ако министърът не ги беше уволнил, аз щях да желая неговата оставка “, съобщи министър председателят. Всеки, който е престъпил закона, да бъде осъден, добави той. 

Видеото е архивно: " Депутатите изслушват Николай Денков "

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР